Človek, ki ne bere, nima nobene prednosti pred tistim, ki ne zna brati (Mark Twain).


KNJIGA VREDNA MILIJONE: Prva izdaja Alice v čudežni deželi

Dražba v Christie's: Čeprav slabo natisnjeni, veljajo prvi izvodi mojstrovine Lewisa Carrolla za dragocenost.        

Redek primerek otroške klasike­ Alica v čudežni deželi­ iz prve izdaje bo avkcijska­ hiša Christie's sredi tega meseca­ ponudila na dražbi v New ­Yorku. Pričakujejo, da bo ­dosegel ceno med dvema in tremi milijoni dolarjev.

Gre za enega od vsega dvaindvajset danes znanih primerkov na svetu, čeprav je bilo v tej prvi izdaji natisnjenih dva tisoč izvodov, preden jih je avtor Lewis Carroll umaknil s trga in uničil. Od teh dvaindvajsetih primerkov jih je šestnajst v javnih knjižnicah, šest pa pri ­zasebnikih.

Junija 1865 je namreč Lewis Car­roll dal natisniti prvih tisoč ­izvodov Alice, ki naj bi se pojavili­ na trgu 4. julija. Založnik Macmillan & Co. je pred tem poslal avtorju petdeset izvodov, da bi jih razdelil družini in prijateljem.

Ko je knjigo dobil v roke ilustrator John Tenniel, je bil nezadovoljen s tiskom ilustracij, zato je Carroll odstopil od prodaje že natisnjenih knjig. Zahteval je tudi vrnitev izvodov, ki jih je že prej razdelil, so zapisali v britanskih medijih. Carroll je pozneje v dnevniku o tem napisal: »Končno sem se odločil za vnovično tiskanje, prvih dva tisoč izvodov pa bom prodal kot star papir.«
(citirano: www.delo.si, 10. 6. 2016)