Človek, ki ne bere, nima nobene prednosti pred tistim, ki ne zna brati (Mark Twain).


APRILSKE NOVIČKE IZ ŠOLSKE KNJIŽNICE


April je mesec,  ko praznujejo knjige. V tem mesecu imajo namreč kar dva praznika: 2. april je dan mladinske književnosti, 23. april pa dan knjige in avtorskih pravic.

Obisk pisatelja Žiga X Gombača

Na dan mladinske književnosti so učenci od 5. do 9. razreda medse povabili pisatelja Žiga X Gombača. Žiga X. Gombač je napisal čez sto pravljic, piše tudi romane za odrasle, med mladimi pa znan predvsem po svojih zgodovinskih romanih, kjer se na zabaven način loteva zgodovinskih tem, npr. Dan, ko je izginil Ljubljanski grad, Živa in praBled, Živa, vitez in zmaj. Pisatelj nas je navdušil s pripovedjo o svojih šolskih letih, pa tudi s tem, da se ukvarja z vsem mogočim, med drugim teče tudi maraton.


Noč v knjižnici: 23. 4. 2015

UTRINKI IZ NOČI V KNJIŽNICI (klikni)

V letošnjem šolskem letu so bili najbolj pridni bralci od 1. do 4. razreda nagrajeni s prav posebno nagrado: preživeli so noč v knjižnici. S seboj so prinesli spalne vreče, svetilke, higienski pribor, šolsko torbo za naslednji dan in svojo najljubšo knjigo.

Pred večerjo smo se vsi posedli v krog, se predstavili in pokazali svojo najljubšo knjigo.

Po večerji smo se razdelili v dve skupini:

Otroci 1. in 2. razreda so listali po knjigah in iskali slike hiš, narisali so vsak svojo hišo (izgled, barve …) in povedali, ali je njihova hiša videti srečna ali žalostna. Nato smo prebrali pravljico, ki pripoveduje o tem, kako žalostna je bila hiša, ker je morala živeti sama.: Hiša, ki bi rada imela sonce (Mojca Osojnik). Pravljico smo s pomočjo vprašanj obnovili. Z otroki smo se nato igrali posebno igro: Kdaj ste vi srečni? Kaj je vaše sonce. Nato smo se igrali tudi pantomimo ( jezen, vesel, strah me je, presenečen, žalosten …). Čisto na koncu smo izdelali še prave hiše iz lego kock.

Otroci 3. in 4. razreda smo se igrali pantomimo knjižnih junakov, brali odlomke iz najljubših knjig, se igrali družabne igre, iskali strahove po šoli in si pripovedovali strašljive zgodbe.
Po vseh aktivnostih smo se odpravili spat, zjutraj odšli na zajtrk in nato h pouku. Imeli smo se super!


Akcija Podari knjigo

V četrtek, 23. 4 in v petek  24. 4. 2015, je v naši šolski knjižnici potekala akcija Podari knjigo. Učenci so lahko podarili, si zamenjali in domov odnesli knjige.


Lep knjižni pozdrav!